Går du i tankarna att starta företag? Har hobbyverksamheten växt till oanade nivåer?
– Då kanske en enskild firma kan vara något för dig. Det är i dagsläget inte speciellt svårt eller krångligt att starta en egen firma, det finns dock några saker man bör fundera kring och ta i beaktning innan man gör slag i saken.
Företagsform
Att fundera kring vilken företagsform som passar en bäst, är en god idé. Här bör man ta i beaktning hur stor omsättning man beräknas ha samt hur mycket kunskaper man har kring företagande. Att driva en enskild firma innebär att firmans pengar och dina egna pengar är samma. Det betyder att du alltid måste backa upp din firma med din egen ekonomi ifall det skulle bli tuffa tider. I ett aktiebolag är bolaget separerat från din privata ekonomi, här krävs även ett startkapital om minst 50 000 för att en uppstart ska vara möjlig.
Revisor eller inte
Om man driver en enskild firma finns idag inget krav på att ha en revisor, det är dock att rekommendera att skaffa en om man inte har stor erfarenhet kring att driva företag. Ett alternativ här kan vara att skaffa ett bokföringsprogram till sin dator, de flesta bokföringsprogrammen är så pass moderna att de hjälper dig med både kassabok och bokslut. Kostnaden för en revisor varierar ifrån 400-1000 kr/timme, tänk på att detta kan var väl investerade pengar om du inte känner dig säker på din sak.
Hur startar man en enskild firma?
Det finns en del saker du behöver göra för att kunna få starta och driva en enskild firma, nedan anger vi de allra viktigaste:
- Skaffa en F-skattsedel – En f-skattsedel visar att du är godkänd för företagsskatt. Detta är väldigt viktigt och visar på seriositet och engagemang. Folk anlitar inte personer som inte kan visa att de har F-skatt. Ansöker om företagsskatt gör du hos skatteverket via en specifik blankett. Du erhåller sedan ditt organisationsnummer som är detsamma som ditt personnummer.
- Registrera dig för moms – Även detta gör du hos skatteverket via en av deras blanketter. Du erhåller sedan ett momsregistreringsnummer.
- Starta ett företagskonto samt ett plusgiro- eller ett bankgirokonto. Ett bankgirokonto kan de allra flesta banker bistå med, plusgirot hanteras idag av Nordea Ab. Tänk på att det kan skilja i priser mellan de olika bankerna.
- Registrera ditt företagsnamn – Att registrera och skydda sitt företagsnamn kan vara en god idé, detta är särskilt viktigt i de fall du räknar med en större verksamhet. Detta gör man hos bolagsverket och man kan registrera sitt företagsnamn inom olika kategorier.
Bra att veta kring enskild firma
- Då egenavgifterna för enskild firma är stora så lönar det sig att försöka omsätta så mycket som möjligt av firmans intäkter. Då slipper du skatta på dessa pengar, observera att alla avdrag du gör måste vara godkända.
- Glöm inte att ange beräknad omsättning samt vinst till skatteverket. Det ligger till underlag för dina skatteinbetalningar.
- Om du tar ut pengar ur firman är du själv ansvarig att betala in skatt till skatteverket.
Lycka till med din start av företag, om du läser på och studerar alla regler och villkor så kommer du garanterat att lyckas.