Det finns ett talesätt som säger att pengar får världen att gå runt, men detta bör tas med en nypa salt eftersom våra personliga världar är mycket komplexa och det finns många saker som de kretsar kring. Pengar är dock inte en försumbar sak eftersom det finns många saker vi köper med pengar och som vi är beroende av. Vi har också hört många gånger att ju mer pengar vi har, desto större är våra önskningar och återigen reduceras vår budget till samma sak. Nyckellösningen är att veta hur man hanterar pengar och inte låta dem hantera oss. Om vi lär oss att organisera våra utgifter så att de inte överraskar oss och inte gör så att vi står utan pengar, kommer vi att bli av med ett stort antal saker som belastar oss.
Skriv ner både inkomster och utgifter
Det är viktigt att ta reda på hur mycket pengar du behöver för dina behov, det vill säga att du måste ha en korrekt inblick i dina inkomster och utgifter för att kunna avsätta pengar för dina behov. Till att börja med, gör en månatlig inkomst- och utgiftsgranskning för att se om du spenderar pengar jämnt. Att skriva ner dagliga utgifter kommer att hjälpa dig i det, för på det sättet får du en inblick i allt du har spenderat eller fått, och du behöver inte komma ihåg någonting och därför kommer du inte att glömma.
Dagliga anteckningar kommer att hjälper dig att se var dina inkomster och utgifter tar vägen. Detta ger dig utrymme att göra ändringar som du kan följa. Det betyder inte att du ska ge upp allt du älskar och tycker om, men oftast finns det onödiga utgifter som vi kan klara oss utan.
Det är viktigt att planera i förväg dina månatliga förpliktelser som du ska ha, dvs. avbetalningen av lånet du eventuellt återbetalar, hyra eller avgifter och andra eventuella utgifter som väntar dig under en viss månad (t.ex. skolböcker för dina barn, firande av en helgdag eller födelsedag etc.). På så sätt minskar du risken för oplanerade kostnader vilket leder till att risken att spräcka din budget minskar också. Om du lyckas organisera dig har du större chans att lägga ”några kronor” åt sidan och på så sätt sparar du pengar för akuta fall – så som (läkare, tandläkare … eller någon annan akut).
Analysera din budget
Man brukar analysera sin budget efter varje månad men för att minska risken för ”tomma fickor” så rekommenderas en liten kontroll efter två veckor bara så att du vet om du är på rätt spår eller inte när det gäller dina utgifter. Om du märker att pengarna kommer inte att räcka till för hela månaden så har du tid att justera din budget för att spendera mindre. Efter en månatlig analys får du en mer detaljerad inblick i om du spenderar mer än vad din budget tillåter.
Du kommer också att se var dina pengar går till, det vill säga om det är verkligen saker du behöver eller småsaker eller till och med stora saker som du inte behöver så mycket. Om det visar sig att det inte är nödvändiga saker som du lägger en del av pengarna på kan du göra plats för sparande. På så sätt, i slutet av månaden, kommer du att ha en realistisk status över dina månatliga behov och du kommer att se vilka saker du spenderar dina pengar på och var du kan lägga dem åt sidan. Allt du har kvar i slutet av månaden – spara, du skulle bli förvånad över hur små belopp kan vara användbara när, efter en tid och regelbunden sparande, dina pengar ökar i värde.
Lär dig hur du spenderar
Använd de pengar du har till ditt förfogande – få ut det mesta av de pengar du har till ditt förfogande. Det betyder att om det finns en chans att spara lite pengar på ett dagligt köp av matvaror om du går till en butik som ligger lite längre bort är det något man verkligen ska göra. En liten promenad kommer inte att skada dig, och om du sparar lite pengar varje dag, efter ett år kommer det att finnas en fin summa på sparkontot!
Gör en shoppingplan – anpassa dig efter dina behov, gör en lista på vad du vill köpa (åtminstone i huvudet) och håll dig till den listan när du handlar. Om du handlar utan en lista är det mer sannolikt att du köper det du inte behöver och därmed spenderar pengar i onödan.
Undvik skulder – försök att klara dig själv utan att låna pengar. Med lånen får du små ekonomiska tillskott men i längden kommer det att innebära mer kostnader och återigen mindre pengar för dig. Om du fortfarande inte kan undvika det, försök först att låna pengar av familj eller vänner eftersom det vanligtvis inte ger utgifter i form av räntor. Om det inte heller är ett alternativ, be banken om det förmånligaste och minsta lånet så att avbetalningarna och räntorna blir lägre. Och det som är väldigt viktigt – betala tillbaka dina lån i tid. Om du bygger upp vanan att ständigt leva ”på kredit” eller ”på minus” eller låna pengar, skapar du faktiskt bara ett växande problem för dig själv som hela tiden kommer att växa och sedan går du in i den onda skuldcirkeln.
Använd endast de finansiella produkter som du förstår dig på och försök att vara välinformerad på det du använder så mycket som möjligt. Om du har ett av betalkorten och/eller kreditkort, ta reda på vilka villkoren är för deras användning och hur mycket det kommer att belasta din budget.
Och i slutändan – måttlighet är användbart även när man sparar. Som med allt annat så bör du inte överdriva varken när du sparar eller tjänar. Du behöver inte springa efter varje möjlighet att tjäna/spara en krona. Överdrift i båda fallen kan få dig att tappa lugnet och skapa en onödig nervositet vilket kan leda till ett problem som pengar inte kommer att kunna lösa. Så, spendera pengar rationellt, spara men utan överdrift där du tittar på varenda krona. Och när du har lyckats med allt detta står du kvar med en annan mycket viktig uppgift – lär din familj, och särskilt barn, vikten av pengar!